Beszámoló a tahi konferenciáról

bekehirnok, 2014. augusztus 21. csütörtök

Augusztus 17-én már kora reggeltől ragyogó napsütés várta a Tahi felé igyekvőket. „Add meg szolgáidnak, hogy teljes bátorsággal hirdessék igédet!”...

P1160187.JPG

– ez a felirat köszöntötte a vendégeket a tábor bejáratánál. Különféle várakozással, motivációkkal, terhekkel és örömökkel érkeztek az ország határain innen és túlról a baptista testvérek és családtagjaik.

Sokaknak az éves tahi konferencia az egyetlen nap, amikor találkozhatnak rég nem látott ismerőseikkel, távolban élő rokonaikkal. Mindemellett a szervezők gazdag igei táplálékkal is készültek erre a napra. Egyházunk vezetősége, a meghívott prédikátorok, bizonyságtevők és előadók a fent idézett imádság jegyében arra buzdították a testvériséget, hogy bátran vállalják fel hitüket, legyen a mindennapok része Jézus Krisztus valódi természetének bemutatása.

Hamarosan megteltek a kihelyezett székek, a rutinosabbak kempingszékeket, plédeket is hoztak magukkal. A több mint ezerfős vendégsereg része már a program kezdete előtt csatlakozott énekével a fúvósokhoz, hiszen jól ismert dallamokat játszottak.

P1160164_msolata.JPG

Közben a Jeruzsálem teremben megkezdődött a gyerekfoglalkozás, szívmelengető volt hallani a vidám nevetés és énekszó kiszűrődő foszlányait. Simon Norbert gazdasági igazgató köszöntésével és

Mészáros Kornél főtitkár imaáhítatával kezdetét vette a délelőtti program.

P1160173.JPG

A délelőtti igehirdetésben Szeverényi János evangélikus missziói lelkész, az Aliansz Magyar Evangéliumi Szövetség elnöke arra világított rá, hogy mindannyiunknak személyesen kell képviselnünk Jézus Krisztust. Ezt követően Pollák Dávid iskolalelkész beszámolt arról, hogy intézmények, iskolák baptista fenntartásúvá válása következtében milyen lehetőségek nyíltak a szolgálat kiszélesítésére, valamint Berczelédi Zsolt, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója beszélt a fogadtatásról, értékekről és felelősségről, amely ezt a munkát kíséri.

Kovács Imre, a siket gyülekezet lelkipásztora és Bokros Andrea, a jelnyelvi bibliafordító munkacsoport vezetője, jelnyelvi tolmács elmondták, hogyan vezette őket Isten „lépcsőfokonként” szolgálatukban. Öröm volt látni, hogy a rendezvényen a siket gyülekezet tagjai is nagy számban vettek részt.

A kormányzat képviseletében Zsigmondné dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Herjeczki Géza, az Észak-Amerikai Magyar Baptista Szövetség elnöke átadta az amerikai magyar baptisták köszöntését. Az államtitkár asszony a helyszínről tudósító Magyar Televízió híradójának adott nyilatkozatában kifejtette, hogy az első magyar akadálymentesített jelnyelvi Bibliát – amelynek fordítását egy egyházi vezetőkből és nyelvészekből álló ökumenikus munkacsoport végzi – részben uniós forrásból szeretnék kiadni. Az első magyar jelnyelvi Biblia kiadásának ötlete és a munkacsoport létrehozása baptista kezdeményezésre bontakozott ki. A szünetben Papp János egyházelnök, Fischl Vilmos MEÖT főtitkár, Hecker Walter, a bibliatársulat alelnöke, Bokros Andrea, valamint Kovács Imre részvételével sajtótájékoztatót tartottak a sajtó képviselői részére a magyar jelnyelvi Biblia kiadásának aktuális munkafázisáról. Az ebédszünetben különféle fakultatív programok gazdagították a rendezvényt.

A délutáni programsorozat Durkó István missziói igazgató köszöntésével és a fiatalok zenei szolgálatával vette kezdetét, amit Kübler János lelkipásztor bizonyságtétele követett. Papp János egyházelnök ünnepi megemlékezésében kiemelte: küldetésünk, hogy nyilvánosan hirdessük Krisztust, hiszen baptista közösségünk mára ismert és széles társadalmi kört elérő közösség lett! Boros Dávid, a kiskőrösi gyülekezet lelkipásztora igehirdetésében tréfásan „szent kanálhoz” hasonlította küldetésünket, amivel arra utalt, hogy semmit hozzá nem téve, de szolgálva adjuk át másoknak az evangélium üzenetét.

Ezt követően megismerhettük a Keresztény Motorosok Közösségét, szolgálatát, valamint meghallgathattuk Hostyánszki Péter, az újonnan egyházunkhoz csatlakozott kiskunfélegyházi gyülekezet lelkipásztorának bizonyságtételét. A Seregek Ura Bibliai Múltidéző Kör igazán látványos bemutatóval készült, korhű ruhákban és fegyverekkel demonstrálták Dávid és Góliát küzdelmét. Hegedűs Ádámnak, a csapat vezetőjének beszámolója alapján szinte megelevenedtek a jól ismert bibliai történet részletei. A délutáni programot a fiatalok zenei szolgálata színesítette. Késő délután Papp János elnök áldáskérő imájával zárult a 2014-es tahi konferencia. 

A bevezető köszöntőben elhangzott, hogy nagy családként gyűlt össze ezen a napon a népes vendégsereg. Reméljük, hogy gyermekeink – látva és érezve mindennek áldásait – hordozzák és igénylik a megújulás mellett hagyományaink továbbadását is.

Egyéb médiatartalmak

A konferencia délelőtti programja teljes egészében megtekinthető

A konferencia délutáni programja teljes egészében megtekinthető

A konferencia képei megtekinthetőek

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)