Magyarország modell lehet

hirado.hu, MTI, 2013. április 27. szombat

Együttműködés van az állam és az egyházak között Magyarországon, a felek partnerséget igyekeznek kialakítani egymással - mondta John Upton, a Baptista Világszövetség amerikai elnöke.

Minden esély megvan arra, hogy Magyarország modellként szolgáljon e téren - tette hozzá.

Az elnök háromnapos hivatalos látogatásra érkezett a Magyarországi Baptista Egyház elnökségének meghívására. A vallási vezető szerint az egyház feladata, hogy kialakítsa azt a "morális bázist", amelyen nyugodva fejlődhet a társadalom, éppen ezért "nagy kíváncsisággal" követi majd nyomon, hogy a magyar állam és az egyházak közötti partnerség milyen eredményeket hoz.

Ez utóbbihoz tartozik meglátása szerint az, hogy az állam bízik az egyházakban, utóbbiak pedig tiszteletben tartják a kormány és az állam hatalmát, valamint azt, hogy az államnak ki kell szolgálnia mindenkit, nem csak az egyházak tagjait.

upton.jpg

John Upton kiemelte, sokan félnek ettől a partnerségtől, mert a világban sok helyütt rosszul működik, ugyanakkor minden esély megvan arra, hogy Magyarország modellként szolgáljon nemzetközi szinten ezen a téren.

A világ 140 országban élő 110 millió baptistáját összefogó világszövetség elnöke arról is beszélt, hogy Magyarország kormányzata az egyházi törvénnyel az állam és az egyházak kapcsolatának kérdésére igyekszik választ adni.

Kitért arra: előfordul szerte a világban, hogy "az állam törekszik megmondani, mi legyen az egyházakkal, irányítani, vezetni akarja őket," de ez meglátása szerint nem célravezető, mert tönkreteheti a hitéletet. Más alkalommal pedig az egyházak próbálnak a kormányokra nyomást gyakorolni, ez pedig a politikai hatalom nagyfokú elnyomásához vezet - jegyezte meg.

Azt mondta, a mindenkori kormányzatnak nagyon nehéz megmondania, melyik tekinthető autentikus egyháznak, ugyanakkor ezt mégis meg kell tennie, mert nagyon sok visszaélés tapasztalható, sok szervezet csak az egyházi létből fakadó adókedvezményeket akarja realizálni, miközben valójában nem végez hitéleti tevékenységet. Beszámolt arról, hogy az Egyesült Államokban az egyházi státussal együtt jár az adómentesség, de ott is vannak kritériumok, amelyeknek eleget kell tenni.

John Upton rámutatott: a magyarországi viszonylag kicsi, de ennek ellenére nagyon befolyásos közössége egyházuk világcsaládjának. Példaként hozta fel erre, hogy a magyar baptista szeretetszolgálat kiemelkedő segítséget nyújtott a katasztrófák során egyebek mellett Haitin, legutóbb pedig a kommunista Észak-Koreában is felkarolták a rászorulókat, ott, ahová nagyon kevés segélyszervezet tud eljutni.

John Upton elmondta, 1995-ben már járt Magyarországon, és ahhoz képest véleménye szerint sokat fejlődött az ország, "komoly modernizáció ment végbe azóta, és javult az életminőség".

Kitért arra is, hogy a hétvégén Velencén részt vesz a baptisták éves közgyűlésén és országos missziói konferenciáján. Ezenkívül meglátogat néhány baptista gyülekezetet is és a Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott intézményt, majd hétfőn Szerbiában tárgyal az egyház ottani képviselőivel - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy pénteken találkozik Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, valamint Hölvényi György egyházi államtitkárral, és már tárgyalt Lukács Tamással, az Országgyűlés vallásügyi bizottságának elnökével.

A Baptista Világszövetség elnöke megjegyezte: az egyháztagoknak nem szabad izolálódniuk a társadalomban, meg kell mutatniuk, "hogy miről szól az igazi élet", ami hitük szerint "Krisztus, a család és a haza szeretete". Ezt többek között az egyházi iskolákkal és a szeretetszolgálati munkával lehet elérni, annak érdekében, "hogy jobb legyen mindenkinek az élete" - fűzte hozzá.

Forrás

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)