Apák szerepe a nevelésben

http://baptistafehervar.hu/, 2016. január 11. hétfő

Zorán Üres bölcsőt ringat a hold fénye című dalával indult Pécsi Rita neveléskutató előadása az idei év első Szülők iskolája alkalmán. Döbbent csend fogadta, hiszen mondanivalója sokunk számára ismerősen cseng.

A tartalom megtekintéséhez Adobe Flash lejátszó szükséges.

Vagy azért, mert gyerekként éltük át, esetleg mert mi magunk vagyunk az elfoglalt szülők, vagy talán arra várunk, hogy felnőtt gyermekünk felhívjon minket.

Amikor valamilyen oknál fogva egy szülő egyedül marad, bármilyen kulturált formában történik is ez, a gyermeknek csak egy fél szülője marad. Hiszen a szülők ketten alkottak egy egészet. Nem két egyforma szülőből maradt egy, hanem az egyik fajtából már nincs. Ilyenkor a megmaradt fél szülő úgy tud egészséges felnőttet nevelni gyermekéből, ha minden módon építi a hiányzó szülő szerepét. Például ha egy anya marad egyedül a fiával (akár csak egy estére is, vagy végleg), és történetesen be kell verni egy szöget a falba, akkor ne azt mondja, hogy: „Nincs itthon apád, nem baj, ezt én is meg tudom csinálni…” Ne legyen a férfi szerepe nélkülözhető a családban. Mondjuk helyette, hogy: „Bárcsak itt lenne édesapád! Ezt ő sokkal jobban tudná csinálni.”

WP_20160110_002-1024x575.jpg

Amikor a gyerekek nemi identitása fejlődik, azonosulni próbálnak valamelyik látott mintával. Egészséges családban fiúk az apjukkal, lányok az anyjukkal. A kislányok anyjuk magassarkújában billegnek, csicseregnek, megtanulják, hogyan kell a rántást keverni. A fiúk pedig elmennek apjukkal fiús dolgokat csinálni, füvet nyírni, kereket cserélni, horgászni stb. Vonzódni később ahhoz a nemhez tudunk, amelyik idegen számunkra. Ha egy kisfiú állandóan csak az anyját látja, akkor azzal fog azonosulni, vonzódni pedig az idegenhez tud. Ilyen esetekben segítség lehet, ha van a közelben egy olyan férfi, akire a gyermek fel tud nézni, akit apjaként tisztelhet.

Az apák képviselik a családban Istent. Az ő személyük határozza meg kezdeti istenképünket is. Ha egy kisgyermeket megkérnek, hogy rajzolja le Istent, olyant fog rajzolni, amilyen az édesapja. Ha az apja göndör hajú, akkor Isten is az lesz. Ha az apa nincs jelen, elfoglalt vagy megbízhatatlan, esetleg agresszív, akkor Isten is egy távoli személy lesz a gyermek számára, akitől inkább félni kell.

Az apa az első külső személy az életünkben. Vele kapcsolatban tanulunk meg egy másik emberhez kötődni. Rajta keresztül tanuljuk meg, hogyan lehet elfogadni, ha valaki teljesen más, mint mi, hogyan tudjuk egymást szeretni mégis, hogyan tudunk áldozatokat hozni egymásért. Azt is tőle tanuljuk meg, hogy nem jöhet olyan probléma, amiért feláldoznánk a kapcsolatot. A torz vagy hiányzó apakép a kötődésképesség hiányát eredményezi. Ez ma népbetegség. Kötődésképtelen emberek állnak össze úgy, hogy sokszor nem is tehetnek róla. Jó hír, hogy ki lehet belőle gyógyulni, de még jobb, ha ki sem alakul.

Az apa adja az állandóságot a gyerekek számára. Az apa mindig ugyanazt mondja. Lehet, hogy néha kicsit harapós kedvében van, máskor meg mosolygósabb, de a véleménye nem változik. Amikor távol vagyunk tőle, vagy talán már nincs is köztünk, visszagondolunk, hogy vajon erről mit gondolna. Akkor is képes a döntéseinkben segíteni, amikor erre a valóságban már nincs lehetőség, mert tudjuk, hogy mit mondana.

Egy másik dolog, ami végigkísér minket egész életünkben, hogy megfeleljünk édesapánknak. Hogy bebizonyítsuk, hogy tudunk valamiben elsők lenni, hogy apánk büszke legyen ránk. Egy apának fontos feladata, hogy bátorítsa, ne csak motiválja, de el is ismerje gyermeke értékeit, hiszen ez az, amire titkon mindannyian vágyunk.

Az apák fontosak, nélkülözhetetlenek, himnuszba kellene őket foglalni!

Az előadás hanganyaga az alábbi linken meghallgatható: link

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)