Beszámoló az Országos Baptista Focikupáról

Sütő Antonió, 2013. április 10. szerda

2013. április 6-án került megrendezésre Debrecenben az ifjúság által szervezett Országos Baptista Focikupa.

kupa1.jpg

Az elsőnek 2012-ben megrendezett debreceni tornát azzal a céllal hívtuk életre, hogy az ország gyülekezeteibe járó megtért, focizni szerető testvérek összemérjék tudásukat a pályán. A debreceni kupa megalapításakor nemcsak egy „egyszerű” focikupa lebonyolítását tűztem ki célul, hanem egy olyan esemény létrehozására törekedtünk, ami lehetőséget ad a közösségek, kapcsolatok építésére, ahol a focitudás összemérése mellett az ország különböző gyülekezeteiből érkező csapattagoknak és szurkolóknak lehetősége van beszélgetni, ismerkedni, ápolni a testvéri kapcsolatokat, mindezt egy tea, csoki elfogyasztása mellett izgalmas és fordulatos mérkőzéseket látva. Így célunk évről évre egy olyan nívós sportnap megrendezése, ahol nemcsak a fiatalok érezhetik jól magukat, hanem a gyerekek, szülők és az idősebb testvérek is kikapcsolódhatnak.

Az Országos Baptista Kupa számokban    

Külön öröm volt számomra, hogy nemcsak Magyarországról, hanem több erdélyi gyülekezetből is érkeztek csapatok. Így 2013-ban 10 csapat (Bihar, Budapest József utca, Debrecen, D.P.I. Gólvadászok, Hajdúböszörmény, Nagyvárad, Paptamási, Szabker FC, Szalárd, Last minute) mérkőzött meg egymással. A reggel 9 órától kezdődő tornán, amelyet a Mechwart András Szakközépiskola sportcsarnokában rendeztük meg, több mint 200-an vettünk részt. A délután folyamán zsúfolásig megtelt lelátón fokozott hangulatban buzdították a szurkolók a csapataikat. Voltak, akik dobbal vagy egyéb „fúvós hangszerrel” adták kedvenceik tudomására hogy mögöttük állnak.

A Kupa fénypontjai: gálameccs és a döntők

Az öt csapatot magába tömörítő „A” csoportból Paptamási és a Szabker FC jutott tovább, míg a „B” csoport ötöséből Debrecen és Nagyvárad csapatai kerültek ki győztesen. Az elődöntőkben Paptamási – Nagyvárad (0:1) valamint Debrecen – Szabker FC (2:0) összecsapások után talán a kupa egyik leginkább várt mérkőzése következett. A Debreceni Baptista lányválogatott mérte össze erejét a Debreceni Református lányválogatottal. Amíg a pályán a lányok magukat nem kímélve teljes erőbedobással küzdöttek, addig a pálya szélén a szurkolók és az egész nap főszerepet játszó focisták felszabadultan, óriási örömmel buzdították a lánycsapatokat. A mérkőzést sokáig a baptista lányok csapata vezette, azonban a lefújás előtt pár perccel megszületett az egyenlítő találat, ami 1:1-re módosította a gálameccs eredményét.

Ezután következett a férfi bronzmeccs. A 3. helyért a Szabker FC és a tavalyi bajnok, Paptamási csapatai küzdöttek. A két csapat a csoportmérkőzések során már találkozott, ahol 3:0 arányban a Szabker FC diadalmaskodott. Így adott volt a reváns az erdélyi csapat számára, akik anyait-apait beleadva 4:1-re legyőzték a Szabker FC csapatát. Ezek az eredmények is azt igazolják, hogy fordulatos és gólokban gazdag mérkőzést láthattak a szurkolók. 

A döntőt Debrecen és Nagyvárad csapatai között mindenki nagy kíváncsisággal várta, aminek több oka is volt. Az egyik az volt, hogy a házigazda Debrecen 2012-ben a döntőben hetesekkel alulmaradt, így mindenkiben ott volt a kérdés, hogy vajon idén sikerül-e a dobogó legfelső fokára állni. A másik pikantériája a döntőnek az volt, hogy a csoportmérkőzés folyamán Debrecen 3:2 arányban győzött a Nagyvárad ellen. Ahogy az eredmény is árulkodik szoros mérkőzés volt, nem is beszélve arról, hogy a Debrecen 0:2-ről felállva az utolsó 5 percben lőtt 3 góljával sikerült „csak” megfordítania a mérkőzést. Ezeknek az előzményeknek a tudatában mondanom sem kell, milyen feszültség, izgalom, bizonyítási vágy kavargott mindkét csapat játékosaiban. Ezt a hangulatot csak fokozta a lelkes közönség ovációja. Az idei döntő második félidejében úgy tűnt, a házigazdák eldöntötték a mérkőzést, hiszen Bazsa Celesztin és Vas Dániel találataival a második félidő derekán 2:0-ra vezetett Debrecen. Ekkor nem várt fordulatot vett a mérkőzés! Alig 2 perc leforgása alatt a Váradiak 2 gólt szereztek szép kontratámadásokból. A debreceni szurkolókban és talán a játékosokban is „megállt az ütő”. Sokaknak a két csapat közti csoport-mérkőzés juthatott az eszébe, csak most nem a Debrecen csapata állt fel 0:2-ről, hanem a nagyváradiak juthattak lélektani előnybe az egyenlítés révén. Ezt követően egy tetszetős debreceni összjáték után Sütő Antonió lőtte ki a nagyváradi kapu jobb alsó sarkát, 3:2-re módosítva az állást. A kegyelemdöfést végül egy távolról leadott bombagól (Bazsa Celesztin) adta meg a végig derekasan küzdő Nagyváradnak, így a végeredmény Debrecen – Nagyvárad 4:2 lett.

2013-ban tehát a vándorserleget a veretlenül végigrobogó házigazda, Debrecen nyerte. A gólkirályi címet a Nagyvárad csapatában játszó Gere Tamásnak ítéltük oda, aki Vas Dániel és Sütő Antonióhoz hasonlóan 6 gólt szerzett a tornán. A legjobb kapus címet a csapatkapitányok a D.P.I. Gólvadászok hálóőrének, Szűcs Zoltánnak ítélték oda, aki mint kiderült NB2-es futball kapus.      

Habár a kupa „babérkoszorúját” vándorserleg formájában a gyülekezetünk csapata vihette haza, jó azt tudni, hogy mindannyian Krisztusban hervadhatatlan koszorúért futhatjuk földi versenyünket. (I.Korinthus 9:24-27)

Az Országos Baptista Kupán készült képeket, a döntőkről a videókat bárki megtekintheti a www.facebook.com/baptistakupa honlapon.

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)