Örökbefogadás kamasz szemmel

Szerkesztő: Búza Teodóra Fotó: Humli Miklós, 2016. január 4. hétfő

Gyakran átéljük, hogy valamit felfogunk az értelmünkkel, az érzéseink mégis mást mutatnak. Hála és harag akár percről percre válthatják egymást a szívünkben. Két olyan fiatal osztotta meg gondolatait az örökbefogadásról, ...

WP_20151213_004.jpg

...akik maguk is így érkeztek családjaikba. Sebesfi Ádám (17) ötödikként került a szüleihez, akiknek már 4 vér szerinti gyermekük volt. Bár születésétől fogva tudta, hogy örökbefogadott vagy ahogy ő fogalmazott „örökre elfogadott”, csak később értette meg mit is jelent ez valójában. Annak ellenére, hogy az életet adó szülei valamilyen oknál fogva lemondtak róla, mégis hálás nekik azért, hogy élhet. Ő a mennyből érkezett, és oda is készül. Közte pedig az édesanyja és az édesapja neveli őt.

Hogy jobban megértsük, Ádám egy példával szemléltette szüleihez fűződő szoros érzelmi kapcsolatát. Amikor sül a rántott hús, és írod a matek házit tizenakárhány évesen, és valaki bekopogtat és azt mondja, hogy a kórházban elcseréltek, és igazából ő az anyukád, te sem mennél el vele. Mert az az édesanyád, aki felnevel, aki ápol, amikor beteg vagy, aki szeret és gondoskodik rólad. Mindegy, hogy egyezik-e a vércsoportotok, vagy sem.

Révész Sára (20) szülei, még házasságkötésük előtt elhatározták, hogy a vér szerinti gyermekeik mellett szeretnének majd örökbe fogadni is. Sára elmondta, hogy édesanyja kezdettől fogva utalt rá, hogy az ő érkezése eltér a nővérétől. Mégis fájdalmas felismerés volt számára, amikor egyszer megértette mit is jelent az, hogy ő az édesanyja szívéből született. Szülei gyakran mondták neki, hogy különleges és értékes, de így is nehéz volt elfogadnia azt, hogy valaki így döntött vele kapcsolatban. Kisgyermekkorától rémálmokkal és halálfélelemmel küzdött, ami miatt sokan imádkoztak érte. Később megtudta, hogy életet adó anyja abortuszon volt vele, és bár végül megszülte, fogantatásától kezdve elutasította őt. Amikor valaki örökbe fogad tudnia kell, hogy a gyermek nem csak a genetikáját, (beleértve a jó dolgokat, ugyanúgy, mint az örökletes betegségeket) de a múltját is hozza magával.

Ma Sára nagyon hálás Istennek az életéért, a családjáért, a testvéreiért, vőlegényéért, és azért a vigasztalásért, lelki gyógyulásért, amit Isten végez az életében. Saját tervei közt is ott szerepel az örökbefogadás, hogy hasonló sorsú gyerekeknek adhasson esélyt a nevelőotthonba kerülés helyett.

Bár Ádám és Sára különbözőképpen dolgozzák fel élményeiket, történetükben közös, hogy olyan családok fogadták be őket, akiknek voltak vér szerinti gyermekeik is. Míg az örökbefogadott gyermekek 90%-át meddő szülők vállalják, őket szüleik ráadásként akarták, és már érkezésük előtt imádkoztak értük.

Az előadás nem csak azoknak lehet érdekes, akik örökbefogadás előtt állnak, hanem azoknak is, akik szeretnének többet megérteni erről a témáról. A fiatalok elmondták, hogy amikor kiderül róluk, hogy örökbe fogadták őket, sokszor nem tudunk ezzel mit kezdeni. Nekik ez teljesen természetes, mi pedig gyakran szánalommal közelítünk feléjük. Vannak, akik bántó kérdéseket tesznek fel, vagy megjegyzéseket tesznek, mert nem tudják, mit is kezdjenek ezzel az egésszel. A fiatalok megdöbbentő őszinteséggel beszélnek személyes élményeikről és néhány hasznos gyakorlati tanácsot is adnak.

A Székesfehérvári Gyülekezet Szülők Iskolája decemberi alkalmának hanganyaga az alábbi linken meghallgatható: http://www.baptista.hu/szekesfehervar/media/mp3/egyebalkalmak/szulokiskolaja/20151213_orokbefogadas_kamasz_szemmel.mp3

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)