„A gender irányzat nem veszi figyelembe az orvostudomány felfedezéseit”

pro – Keresztyén Médiamagazin; 2015. február 27. ford. Macher Tivadar, 2015. március 4. szerda

A nemek különbözősége az agyban gyökerezik. Erre világított rá Manfred Spreng agykutató Hamburgban a Keresztyén Vezetők Kongresszusán. Spreng ezzel szembeszállt a gender irányzattal.

gender-symbols.gif

A genderizmus, vagy a gender irányzat nem csupán a nemek egyenjogúságát célozza meg, hanem az egyenlőséget, mondja Manfred Spreng angykutató. Spreng 1978. óta az Erlangen-Nürnbergi Egyetem Fiziológiai és Biokibernetikai Intézet Fiziológiai Akusztika részlegének egyetemi tanára. A gender képviselői közül sokan azt állítják, hogy a nemi szerepeket nem a biológiai nem határozza meg. A férfi és nő neuropszichológiai különbözőségéről tartott előadásában Spreng arra világított rá, hogy ez hamis feltételezés.

Spreng szerint a nemek közötti különségek tulajdonképpen az agyban találhatók. Ez például a köztes agyban is kimutatható. A preoptikus terület (präoptische Areal) a férfinál kétszer akkora méretre fejlődik, mint a nőnél. Ez a terület is felelős a mélyalvási periódusokért. Az, hogy a nőknél ez a terület kisebb, azt jelenti, hogy a nőknek gyakran egy életen át gondjuk van a regeneráló mélyalvás hiánya miatt, férfiaknál ez a problémya ritkábban fordul elő. A nők ennélfogva jobban hajlanak a depresszióra, mint a férfiak. Míg a nők 25%-a érintett, addig a férfiaknak csupán 12%-a.

Spreng: Hadüzenet helyett kiegészítés

Az agynak az érzelmi része is másképp épül fel. A nők kétszer olyan gyakran szenvednek rettegési zavarok miatt, mint a férfiak. Érzelmi hatások alatt gyakran a részleteket raktározzák el, a férfiak inkább az összefüggéseket. Ezzel szemben a nők inkább képesek több dologra odafigyelni. Emellett könnyebben felismerik a jeleket, mint a félrfiak, és gyakran a megjegyzett jelek alapján tájékozódnak.

Spreng javasolja ezért, hogy a gyermeknevelésben sokkal inkább kellene integrálni a lehetséges férfi és női erősségeket. Az agykutatás eredményei továbbá azt is jelzik, hogy a férfiak és nők a különböző agyi felépítettségük miatt tulajdonképpen soha nem tudják egymást teljesen megérteni. „Már a színválasztás is másképp megy a nőknél”, mondja Spreng. A férfi és nő különbözőségét azonban nem hadüzenetként, hanem kiegészítésként kellene felfogni. 

A gender irányzat figyelmen kívül hagyja az agykutatásnak ezen a biológiai-gyógyászati felismeréseit. Végső soron ez egészségügyi következményekhez vezethet, mint például depresszió. A nemek kényszerített egyenlővé tétele személyiségzavart is okozhat, mondja Spreng.

http://www.pro-medienmagazin.de/gesellschaft/detailansicht/aktuell/gender-mainstreaming-ignoriert-medizinische-erkenntnisse-91241/

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)