Imádkozzatok Párizsért!

Szöveg: Békefy Lajos. További információk: Forrás: MTI, index.hu, 2015. november 14. szombat

Hét helyen súlyos merénylet rázta meg péntek este a francia fővárost. Vagy öt robbanás, és lövések sorozata hallatszott az esti Párizsban. A következmény a rendőrség pillanatnyi felmérése szerint: több, mint 100 halott, legalább ennyi a túszul ejtettek száma.

10382035_7c83731067338b83c1efc6ffecc4db43_wm.jpg

A terrortámadás egy éttermet, egy színházat és egy éjjeli lokált ért. A francia rendőrség tájékoztatása szerint két öngyilkos merénylő is volt a tettesek között, kettő másikat lelőttek.

A döbbenetes és véres hír hallatán Barack Obama USA elnök kijelentette: „Ez nem csak Párizs elleni merénylet, hanem az emberiség és az egyetemes emberi értékek elleni támadás is”. Esti sajtónyilatkozatában Obama megerősítette: ebben a szívszorító helyzetben a franciákkal van a terrorizmus elleni küzdelemben.

A francia elnök, Francois Holland elrendelte a határok lezárását, de a belügyminiszterrel együtt óvtak az elhamarkodott feltételezésektől. Ugyanakkor az egész ország területére rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A világ minden részéről érkeznek az együttérzést kifejező táviratok, emailek, twitterek. Megjelent az első felhívás is: Imádkozzatok Párizsért! (Ez látható a nyitó képen). Péntek, november 13. lesz a francia történelem szeptember 11-e?!


Angela Merkel német kancellárt is mélyen megrázták a hírek és a képek, gondolatban az áldozatok hozzátartozóival van együtt. A NATO főtitkárát, Jens Stoltenberget is megrázták a történtek, twitter üzenetében Franciaország népével van, s nyomatékkal hangsúlyozta: a terrorizmus nem döntheti romba a demokráciát.  

A brit miniszterelnök, David Cameron kijelentette a megrázó hírek hallatán: gondolatainkban és imáinkban a francia emberek mellett állunk. Minden tőlünk telhető segítséget megadunk.

Mit lehet pillanatnyilag mást mondani és írni nekünk is: Imához! Meg talán még ezt: addig kell átgondolni Európa jövőjét, amíg erről egyáltalán lehet gondolkodnunk. A töprengésnek az ideje végleg lejárt. Európa megmentésének az ideje jött el.  

Jogos a kérdés: 2015. november 13. Európának lett/lesz a szeptember 11-e? 

A Vatikán is elítélte a támadásokat

Az egész emberiség elleni támadásnak nevezte a pénteken történteket a Vatikán. Federico Lombardi szóvivő közleménye szerint a pápával és a béke híveivel együtt a lehető legélesebben elítélik a támadásokat.

„Együtt sírunk az érintettekkel”

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága Twitter-üzenetében mélységes tragédiának, kétségbeejtő hírnek nevezte a párizsi merényleteket. „Együtt sírunk az érintettekkel” - tette hozzá az egyházi vezető.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Elnöksége nyilatkozata

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa megdöbbenéssel fogadta a párizsi terrortámadásokat - írta Steinbach József elnök és dr. Fischl Vilmos főtitkár. „Együtt érzünk azokkal, akik gyászolnak, a megsérülteknek pedig gyógyulást kívánunk és imádkozunk azért, hogy a kialakult helyzetre Európában a felelős vezetők mielőbb megnyugtató megoldást találjanak.”

Forrás: http://www.evangelikus.hu/parizs-november-13

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)