Szegedi fiatalokkal lépett fel a Gen Verde együttes a Tágas Tér Fesztiválon

http://magyarkurir.hu/, 2015. október 7. szerda

A Gen Verde nemzetközi együttes a Tágas Tér Fesztivál keretében 120 magyar fiatallal együtt koncertezett szeptember 25-én Szegeden „Start now” címmel, mellyel az ötnapos művészeti műhelymunkát zárták le a Szegedi Szakképzési Centrum iskolája és a Karolina Gimnázium növendékeivel.

img.jpg

„Start now”, „velem kezdődik” – hangzott a szlogen. De mi is kezdődik, mi kezdődött az elmúlt héten? Mindenekelőtt hiteles és bizalomra épülő kapcsolatok. Az együttes tagjai nyolc művészeti műhelyben dolgoztak együtt 120 középiskolás diákkal.

A koncerten új összeállításuk néhány darabja is elhangzott, amely egy hónappal ezelőtt készült el On the Other Side címmel. Ki a másik, mi a másik oldal? – kérdezhetjük. „Aki előttem áll, aki különbözik tőlem, akit nem tisztelek, sőt visszautasítok – magyarázta Adriana Garcia Gonzales, a mexikói basszista. Egyszóval az, aki felé hidat kell építenem, hogy megnyissam a szívemet és a gondolkodásomat az egyetemes testvériség távlataira.”

„Magával ragadó előadást láttunk, mégis meg tudott kérdőjelezni bizonyos álláspontokat bennünk – mondta egy résztvevő. – A zene, a szöveg és a légkör meggyőzözött, hogy korunk darabjaira hullott világában csak a különbözőségben rejlő gazdagság befogadása vezet megoldásra.”

A Gen Verde nemzetközi együttes, koncertjük bepillantást enged a különféle népek sorsába: földolgozza Romero San Salvador-i érsek történetét, egy dalban megjeleníti a két Korea közt tátongó szakadékot k-pop stílusban, mely azt sugallja, hogy a koreai fiatalok életében máig is vérző sebről van szó. „E történetek hallatán nem ringathatjuk magunkat közömbösségben – mondja egy lány –, nem felejthetjük el azokat, akiktől határok választanak el. Hívást éreztünk, hogy akár az életünket is odaadjuk az igazságosságért.” A mai magyarországi helyzetben különösen mélyen hatott az altatódal, amelyet a szicíliai tenger habjaiban elpusztult menekült kislány emlékére komponáltak.

img_1.jpg

Czagány Gábor református lelkész, a szegedi Tágas Tér Fesztivál egyik főszervezője így beszélt az estéről: „Néztem a gyerekeket, akikkel együtt dolgoztak. A hihetetlen lelkesedés, ami bennük volt, leírhatatlan. Látszik, hogy ami itt történt ezen a héten, az nem fog nyomtalanul eltűnni, bennük marad és továbbviszik. Ez olyan alap, ami innentől kezdve a mi felelősségünk, hogy mit tudunk építeni rá, mit tudunk segíteni a továbbiakban.”

Alessandra Pasquali, a Gen Verde egyik énekese elmondta, mit is jelent számukra egy koncert: „Nem abból áll a munkánk, hogy színpadra állunk énekelni, szerepelni és továbbmegyünk. Elsősorban arra törekszünk, hogy mély kapcsolatot építsünk az emberekkel, kifürkésszük, hogy mit él a közönség, amely részt vesz a koncertünkön, milyen körülmények között élnek a fiatalok, akikkel együtt dolgozunk.” Ezért a műhelymunkában részt vevő gyerekek élményeiről szóló bejátszás, amelyet a koncert elején levetítettek, valóban az előadás szerves részét képezi, jelzi, ami fölépült közöttük. „A Start Now projekt fölnyitotta a szemünket arra – mondta a zenekar egyik tagja –, hogy nem lehet feladni, és az idegeneket nem szabad elítélnünk.”

Forrás: Fokoláre mozgalom

Fotó: Erhardt Gyula

Magyar Kurír


Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)