Újkígyós segített a kárpátaljai településen

beol.hu, Nyemcsok László, 2015. április 13. hétfő

A kárpataljai, zápszonyi magyaroknak az újkígyósiak által felajánlott pénzadományt, közel 300 ezer forintot a minap Szebellédi Zoltán polgármester vitte el a háborús helyzet miatt nehéz körülmények közé került családok részére.

DSC05391.jpg

Kép: Zápszonyi Baptista Gyülekezet, bemerítés

Találkozott egy 27 éves, „háborús veteránnal” is, aki négyszer volt a háborús övezetben, összesen 133 napig.

A pénteki, újkígyósi sajtótájékoztatón Szebellédi Zoltán elmondta, a korábban Újkígyóson élő Nagy-Kasza Dániel baptista lelkész által – aki jelenleg Zápszonyon szolgál – kerültek kapcsolatba ezen településsel. Az újkígyósi polgármester Beregszászon találkozott Szalipszki Endre főkonzullal is, aki pénteken Skype-on bejelentkezett a sajtótájékoztatóra.

– Zápszony a barabási határátkelőtől öt kilométerre fekvő, több mint 1800 lakosú kárpátaljai magyar falu – ecsetelte Szebellédi Zoltán. – A lakosság főleg református vallású. Nagyon szép kazettás mennyezetű, XVIII. században épült temploma van, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével a közelmúltban újítottak föl. A közelben található a híres kaszonyi termálfürdő, ezért néhányan falusi vendéglátással foglalkoznak.

Beregszásztól húsz kilométerre található Zápszony, ahol 8 éve él családjával az Újkígyóson felnőtt Nagy-Kasza Dániel baptista lelkész. Közösségi összefogással imaházat építenek, imaközösséget szerveznek, gyerekeknek napközit tartanak fönn. Férfitársainak „harcosok klubját” szervez, sok esetben nehéz, már-már elveszett élethelyzetben lévőknek segítő kezet nyújtva.

A faluban az újkígyósiak adományát, a 275 ezer forintot Bacskai László polgármester fogadta, aki elmondta, hogy ebből a pénzből húsvétra 100 élelmiszercsomagot állítottak össze rászorulóknak.

– Polgármester úrral meglátogattam egy „háborús veteránt”, a 27 éves Kovács Lászlót, aki négy alkalommal, összesen 133 napot volt a kelet-ukrajnai háborúban, ahogy ők nevezik hivatalosan, „antiterrorista akcióban” – magyarázta Szebellédi Zoltán. – Ő az egyik zápszonyi, akinek mint hivatásos belügyi alakulatnál szolgálónak, részt kellett venni a háborúban. Zápszonyban egyébként eddig még senkinek sem tudták személyesen átadni a behívót.

Kovács Lászlóék legutóbb egy négyéves kislányt menekítettek ki az úgynevezett szakadárok – főleg orosz és idegen zsoldosokból álló csapatok – által szétlőtt házból, a gyermek azonban a karjaiban halt meg, már nem tudták megmenteni. Kovács László azt mondta, bármi is lesz, többé nem megy oda vissza. Rövidesen kezébe kapja a jogi diplomáját, ha lehet, egyelőre Magyarországon folytatja tovább az életét.

Szalipszki Endre hangsúlyozta, nehéz a gazdasági helyzet Ukrajnában, áprilistól az elektromos áram ára négyszeresére, a gázé hétszeresére emelkedett. A havi átlagnyugdíj értéke 10 ezer forint, akinek van munkája, például egy gyárban, négy műszakban 30-40 forintnak megfelelő összeget keres havonta.

A főkonzul szerint a legnagyobb segítség az lenne az itt élőknek, ha Magyarországról továbbra is minél többen mennének turistaként Kárpátaljára. Sok látnivaló van, kedvesek az emberek, történelmileg fontos, szép tájak, települések vannak ezen a vidéken.

Forrás: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/ujkigyos-segitett-a-karpataljai-telepulesen-605795

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)