A hit szerint cselekedni

Tihanyi Tamás/Fejér Megyei Hírlap, 2013. május 12. vasárnap

A világ 110 milliós baptista közösségét képviselő John Upton, a Baptista Világszövetség elnöke nemrégiben három napos hivatalos látogatásra érkezett hazánkba és ott volt Velencén, a magyarországi baptisták missziói konferenciáján is, a velencei alapítású Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott iskolában.

Egyszerű ez: vizen kell járni- Mit gondolnak a világ baptistái a magyar baptistákról?

- A világ baptistái között ma már előkelő helyet foglalnak el a magyarok. Egy rendkívül jól vezetett, összetartó közösségről van szó. A magyarok bátrak és mélyen elkötelezettek aziránt, amiben hisznek. Szenvedélyesen segítenek a bajba jutottakon. De az is világszerte ismert, és része a baptista történelemnek, hogy egy magyar lelkész tízezreket keresztelt meg. Csak annyit mondhatok, köszönettel tartozunk Magyarországnak.

- A Baptista Világszövetség elnökeként régóta áll kapcsolatban a Magyar Baptista Szeretetszolgálattal. Mik a tapasztalatai?

- Mindenhol ismerik és elismerik a magyarokat, megbecsülik tevékenységüket, mind európai, mind pedig világviszonylatban. Ez főként a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkájának köszönhető, amire nagyon büszkék vagyunk a Baptista Világszövetségnél. Évek óta remek kapcsolatot ápolunk Szenczy Sándorékkal, együtt segítjük a bajba jutott embereket szerte a világon. Ráadásul a magyarok képesek olyan országokba is behatolni, ahová más államok szervezetei nem jutnak be.

DSC_0063.JPG

- Mely országokra gondol?

- Észak-Koreára például, amellyel egyetlen kapcsolatunk a Magyar Baptista Szeretetszolgálat csapata. Márpedig Szenczy Sándorék, ha jól tudom, már tizenhét éve szállítanak segélyeket a kommunista államba. De említhetném a földregés által sújtott Haitit is, ahol a magyarokkal karöltve olyan nagyszabású tervet sikerült megvalósítanunk, mint az árvaház felépítése azon gyermekek számára, akik elvesztették szüleiket.

- Milyen szerepet tölthetnek be egy ország életében az egyházak, s azon belül a baptisták?

- Az emberek szeretik, ha hiteles, eredeti személyiségek veszik őket körül. Olyanok, akik nem csak beszélnek, hanem tényleg hitük szerint cselekszenek. Tanultam egy közmondást a kínaiaktól: "Te csak ne mondd meg nekem, miben hiszel. Maradj mellettem három napig és majd én megmondom, mi a hited." Az emberek efféle hitelességre vágynak. Ha úgy törődünk az emberekkel, mint Jézus törődött; ha könyörületesek vagyunk velük; ha igazat mondunk nekik - és mindezt nem azért, mert bármilyen hasznot remélünk, hanem mert szeretjük őket - úgy hiszem, ez egy hatalmas tanúságtétel. És akkor az emberek megállnak mellettünk és azt mondják, ebben van valami eredeti. Ennek adok egy esélyt. Márpedig a baptista egyház olyanokat tömörít, akik nem afféle bort iszom, de vizet prédikálok-fajták. Mi tényleg törődünk másokkal, és ez az, amire igazán szükség van.

- Egyre több iskolát vesz át a magyar szeretetszolgálat. Milyen lehetőséget lát ebben?

- Ilyen páratlanul jó együttműködést egyház és állam között talán egyedül itt láttam a világon. A legtöbb helyen azzal a problémával szembesülünk, hogy vagy a kormány irányítja az egyházat, vagy pedig az egyházból lesz maga a kormány. Csakhogy egyik sem jó, hiszen az első esetben a világi hatalom elnyomja a vallást, a másodikban pedig a vallás elveszti lényegét, megszűnik annak lenni, aminek lennie kellene. Ez a magyar példa, amely arra törekszik, hogy kormány és egyház együtt dolgozzon a gyerekek, a tanárok, s rajtuk keresztül az ország lakói érdekében, úgy vélem, követendő lehet máshol is a világban. Ez egy nagyon jó modell, érdeklődéssel várom, mivé fejlődik majd az évek során.

- Legutóbb jó húsz évvel ezelőtt látogatott Magyarországra. Megváltoztunk?

- Az önök országa még 1995-ben is, amikor legutóbb itt jártam, a rendszerváltás utáni hangulatban volt. Akkor kezdődött el a fejlődés, de nem lehetett azt mondani, hogy jól éltek volna az emberek. Most óriási fejlődést látok. Az életszínvonal emelkedett, de talán nem is ez a legfontosabb. Figyeltem az utcán szembejövőket: családokat láttam, akik nevettek és jól érezték magukat. Ez nem így volt 1995-ben. Tudom, hogy a világválság közepette furcsa ezt hallani, de úgy látom, Magyarország élhetőbb hely lett. Igaz, a magyarok igen aggodalmaskodó nép, a történelmük bőven adott is erre okot. Ám az emberek remélni akarnak, csak a jövőbe vetett hitük bizonytalan. Ám előbb vagy utóbb megtanulnak majd bízni, és akkor a reményeik is valóra válhatnak.

Forrás

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)