A szívvédő étkezés tíz parancsolata

Szlanka Tessza , 2013. február 16. szombat

A táplálkozásról általában a többletsúly vagy valamilyen betegség kapcsán informálódunk akarva vagy akaratlanul.

1014_1.jpgÉlettani szempontból a szívvédő étrend mindenki számára ajánlott, életkortól és nemtől függetlenül. A dietetikus szakemberek fontosnak tartják, hogy az egyik legfontosabb szervünk egészségének megóvására felhívják a figyelmet, hiteles információt és segítséget adjanak ahhoz, hogy hogyan támogathatják a megfelelő étrenddel a testünk” motorját”. Ehhez nyújtanak segítséget a következő sorok. Olvassák nyitott szívvel!

Együnk naponta legalább 0, 5-0, 5 kg zöldséget és gyümölcsöt. Energia tartalmuk néhány kivételével (pl. banán) kevés, sok bennük a rost, ami a jó emésztés feltétele, gazdagok vitaminban és ásványi anyagban. Víztartalmuk 80-90 %, ami nem szabad, hanem kötött formában van jelen. Ez azt jelenti, hogy abban az ütemben szívódik fel a víz, ahogyan emésztődik az adott zöldség vagy gyümölcs. Tehát a napi folyadékfogyasztáshoz szervesen hozzá tartozik, folyamatos vízpótlást jelent a szervezet kiegyensúlyozott működése érdekében. A zöldségek és gyümölcsök megszerettetése gyermekkorban kezdődik, ha abban nő fel a gyermekünk, hogy természetes, pl. a Karalábé rágcsálása akkor mire felnőtt lesz szokásrendszerévé válik. Az édesanyák kreativitásán múlik, hogyan tudják rávenni csemetéjüket az egészséges falatokra. Megjegyzendő, ha gyermekkorban nem szoktunk rá, felnőtt korban is bevethetjük a hasonló praktikákat.

Gabonafélékből a teljes kiőrlésűt válasszuk! Ezek összetett, vagyis lassan felszívódó szénhidrátokban, vitaminban, ásványi anyagokban és rostban gazdag élelmiszerek, melyek zsírtartalma elhanyagolható. Ennek a kivitelezése nehézséget okozhat, hiszen a „barna kenyér” fogalma napjainkban szakmailag már nem minden esetben elfogadott. Számos pékségben a liszteket malátával színezik, ami barna színt kölcsönöz a pékárunak. Ebben az esetben az összetevők között szerepel a maláta. A név viszont ugyanaz: Barna kenyér!

Ajánlott, ha nem támaszkodunk teljes mértékben, a napjainkban kapható „barna” kenyerekre, hanem beépítjük a gabonaféléket az étrendünkbe: Búza- Árpa-Rozs-Zab-Köles-Barnarizs-Amaránt! Ezek sósan és édesen is elkészíthetők, de ne semmi képpen ne cukorral, hanem gyümölcsökkel édesítsük, mert a cukor gyorsan felszívódó szénhidrát és hirtelen vércukor emelkedést okoz, valamint magas a kalória tartalma (100 g= 400 kcal). Édességként nem cukor és nem cukrozott nassok. A nassolás már szinte napjaink részévé vált. Ezért érdemes jól átgondolt falatkákat választani, hogy ezzel is segítsük a szervezetünk működését. Ajánlott a gabonafélék puffasztott termékei, pl. a kölesgolyó vagy a szárított almaszirom. Tej és tejkészítmények jó megoldások lehetnek kisétkezésre.  Semmiképpen ne” csak úgy valamit lekapjunk” a boltok polcairól, hanem gondoljuk át, hogy éhesek vagyunk-e vagy csak „unalomból” ennénk! Sovány tejterméket válasszunk.

A tej, minden tévhit ellenére egészséges és fontos tápanyagokat tartalmaz a szervezet számára. Legfőképpen a Kalciumot (100 ml= 120 mg kalcium), ami fontos szerepet játszik a szív megfelelő működésében. Ezen kívül a B12 vitamin, valamint a porbiotikumok. Mivel zsírszegény sajt csak nagyobb hipermarketekben elérhető, ezért arra törekedjünk, hogy a normál zsírtartalmúból (45-50 % zsír) naponta 2-3 dkg-nál többet ne fogyasszunk. Amikor csak lehet a tejföl helyett, használjunk kefirt vagy joghurtot. Valamint az ízesített tejkészítmények helyett a natúrt válasszuk, és magunk tegyük gazdagabbá, idényjellegű gyümölcsökkel.

Zsírokból részesítse előnybe a telítetleneket (pl.olivaolaj), de keveset használjon, és ha lehet minél kevesebb hőkezelést alkalmazzon. Bő zsírban-olajban sütést teljesen iktassa ki az étrendjéből, helyette a fantázia gazdagabb tepsiben való sütést- alufólia vagy a sütőzacskó használatát építse be. Ételkészítésnél, abban az esetben, ha szükséges, akkor 2 evőkanálnál többet ne használjon egy családi ebéd elkészítéséhez.

Sok vizet igyunk. Kötelező naponta mindenkinek 2-2, 5 l vizet meginni. Abban az esetben, ha testünk nem kapja meg a szükséges vizet több változás is történik. A legsúlyosabb, hogy a vér besűrűsödik így nem lesz megfelelő a keringés, de a vizelet mennyisége is lecsökken, ami gátolja a méreganyagok kiválasztását. Így a szív munkáját jelentősen megnehezíti.Étkezzünk sószegényen! A táplálékkal bevitt só 75%-a a kész ételekből jut a szervezetünkben. Ezek a kenyérfélék, sajtok, fűszerek rágcsálnivalók, szószok, kész ételek, levesporok stb. Ezek nagy részét nélkülözni tudjuk, kivéve a kenyér sótartalmát. Naponta 4-5 g NaCl vagyis konyhasó ajánlott. 100 g kenyérben majdnem 1 g a sótartalma. Saját sütésű kenyeret is készíthetünk, amit sószegényebbé tehetünk.

Ételeinket ne sózzuk csak mértékletesen és az utána sózást kerüljük. A só élettanilag a szervezetben vizet köt meg, így már önmagában jelentős vérnyomásemelő, így a szív munkáját jelentősen leterheli Gyakran, vagy legalább is hetente együnk halat Abban az eset, ha nem szeretjük a halat, vagy nem jutunk alapanyaghoz, az értékes Omega 3 zsírsav-at a következőkből tudjuk pótolni: naponta dió 2-3 szem dió/ mandula, kesudió. Súlyunkat kontrolláljuk! A többletsúly, ami a legnagyobb terhet jelenti a szívnek. Álljunk mérlegre, legyünk azzal tisztában, hogy hány kg súlyfelesleggel rendelkezünk és tegyenek a változásért.

Ha valaki úgy érzi egyedül nem megy keressen fel szakembert. Végül az Étrend-kiegészítésre szeretném felhívni a figyelmet. Fontos, hogy ha van rá mód és lehetőség dietetikus véleményét, kérjük ki, mert mindig annak a kiegészítése fontos, amit nem juttatunk be az étkezésünkkel. Tehát pótoljuk a hiányt, hogy ne lépjenek fel hiány tünetek, és az anyagcsere zavartalanul tudjon működni. Ha bármi további kérdése van a kiegészítéssel kapcsolatban a lenti elérhetőségen szeretettel, állok rendelkezésére.

A fenti tanácsok szívhez szólnak, kérem, ne csak elolvassák, hanem fogadják is meg és tegyenek így a mindennapokban!

Kérdeseiket feltehetik: dietetikus.tessza@gmail.com

www.edenkerttanoda.hu

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)