Ártatlan pöfékelés?

Révész Szilvia, 2012. december 19. szerda

Emlékszünk még csemetéink „mi ez?” korszakára? Kétéves koruk körül fáradhatatlanul magyaráztatták el velünk napjában századszor is, hogy mi micsoda és miért, mi pedig kitartóan, a lehető legtöbb türelemmel és kreativitással próbáltuk definiálni a világot.

vizipipa_flickr.jpg

 Akkor még nem gondoltuk, hogy eljön majd a nap, amikor mi tesszük fel ugyanezt a kérdést. Például akkor, amikor lelkesen mesélik, hogy milyen jót vízipipáztak a barátaikkal… Azért nem árt, ha ezen a téren nem csupán az ő válaszaikra hagyatkozunk.

A Közel-Keleten és Ázsiában évszázadok óta népszerű vízipipa (sisa, hukah) egy kis edényből, egy „vázából”, egy hosszú csőből és egy szipkából áll. Az egzotikus szerkezetben dohányt vagy szárított gyümölcsöt égetnek faszénnel vagy szénnel, a füstöt pedig vízen átvezetve szívják egy hosszú, csutorában végződő csövön keresztül.

A fiatalok körében egyre népszerűbb tevékenységet – amelyet nem csupán szórakozóhelyeken, hanem tavasszal és nyáron a szabadban, parkokban is űznek – sokan csak ártalmatlan pöfékelésnek, kellemes közösségi élménynek tartják.

Milyen érveket hoznak fel emellett?

- Az ember általában csak hetente egyszer-kétszer áll neki vízipipázni, így nem terheli annyira a szervezetet, mintha cigarettázna, hiszen a nikotinnak és egyéb anyagoknak van idejük kiürülni.

- A vízipipa füstje kellemes illatú, miközben a cigiszag kifejezetten büdös és sokakat zavaró.

- A füstje csak akkor tartalmaz kis mennyiségben kátrányt, ha a dohány már teljesen elég, elszenesedik.

- A nikotin és a többi káros anyag mennyisége is jóval kisebb benne a víz szűrőhatása miatt.

Mint mondanak ezzel szemben az egészségügyi vizsgálatok?

„A vízipipa semelyik tartozéka sem csökkenti a dohányzó méreganyag-bevitelét vagy a dohányzáshoz kapcsolódó betegség kialakulásának, illetve a betegségben való elhalálozásának esélyét” – szerepel a WHO néhány éve közzétett állásfoglalásában. A kutatók emellett az alábbi érveket sorakoztatják fel:

- Egy pipázás alkalmával (ilyenkor akár egy-másfél óráig is ég a dohány) annyi füst jut a szervezetbe, mint száz filter nélküli cigaretta elszívásakor.

- A vízipipázás hatására a vér nikotintartalma a hatvanszorosára nő, és a nikotin bomlásterméke, a kotinin is ugyanilyen nagy mennyiségben mutatható ki. A nikotin miatt a vízipipázás igenis függőséget okozhat.

- Az így belélegzett füstben kb. ötvenszer több a rákkeltő aromás vegyületek mennyisége, mint egy cigarettában.

- Igen elterjedt szokás, hogy egy baráti társaság egy közös szipkát szív, miközben a vízipipa körbejár. Ez különböző fertőző betegségek (például a hepatitis vagy a herpesz) terjedését segítheti elő. Egyiptomban például egyre nő a TBC-sek száma; a szakemberek szerint a betegek 17%-a a közösségi pöfékelés során kapta el a kórt.

- A passzív vízipipázás ugyanolyan veszélyes, mint a passzív dohányzás, és a magzatra is káros hatással van.

- Előfordul, hogy a vendéglátóhelyeken a fiatalok tudta nélkül kábítószert raknak a dohányra vagy a folyadékba. Az is gyakori, hogy egyes vízipipázók víz helyett alkoholt vagy egyéb bódító hatású folyadékot töltenek a szerkezetbe, amely így a légutak hatalmas felületén keresztül pillanatok alatt felszívódik, és súlyos mérgezésekhez vezethet.

Mit tehet a szülő, akinek csemetéje az osztálykirándulásról hazatérve lelkesen mesél az „ártalmatlan” vízipipázásról? Az alkalmas pillanatban bölcs higgadtsággal elmagyarázhatja gyermekének, hogy milyen káros hatásoknak teszi ki szervezetét, ha a „legalább már ebből ne kelljen kimaradnom” attitűddel ő is beáll a sorba. Persze nem mindig érünk célt a tudományos ismeretterjesztéssel sem, de szülőkként kötelességünk, hogy ne menjünk el szó nélkül, ha a ránk bízottakat veszélybe sodródni látjuk.

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)