Mit mond a belső hang?

Durkó Anett, 2013. február 22. péntek

Mindannyian belső dialógust folytatunk. Többet beszélünk magunkkal a nap folyamán, mint mással, és erre a belső hangra jobban figyelünk, mint mások véleményére.

A kérdés az, hogy mit mondunk magunknak? Mi az, amin gondolkodunk? Erősítjük, bátorítjuk magunkat? Vagy negatív gondolataink vannak, mint például: „alkalmatlan, tehetségtelen, ügyetlen vagyok stb. ”  A negatív hang folyamatosan azt mondja, hogy valami nincs rendben velünk. Gyakran ezek a hibás gondolkodási minták gyermekkorunkból származnak. Ezek megakadályozhatnak abban, hogy azzá váljunk, aminek Isten megalkotott bennünket. Ne hallgassunk azokra a hangokra, amelyek megpróbálnak lehúzni bennünket!

szem2.jpg

Ne azon gondolkozzunk, hogy mire nem vagyunk képesek! Arra kell emlékezni már reggel, hogy a Mindenható Isten gyermeke vagyok és ő gyönyörködik bennem! Ha ráfigyelek, be tudom tölteni a feladataimat, amit rám bízott.  Általános tapasztalat, hogy jobban hiszünk saját szavainknak önmagunkkal kapcsolatban, mint másoknak. Mások újból és újból elismételhetik, hogy Istennek nagyszerű terve van az életünkkel kapcsolatosan, hogy fényes jövőt tartogat a számunkra. Addig azonban, amíg a lényünk legmélyén nem tudatosítjuk ezt, mások bátorítása nem sokat fog használni. Ha megtanulunk helyesen beszélni magunkhoz, nem csak jobban fogjuk élvezni az életünket, de az önbizalomnak és a bátorságnak is egy magasabb szintjére fogunk jutni.  Ahhoz, hogy a dolgok kívül is jobbra forduljanak, ahhoz a változásnak először belül kell megtörténnie. A Mindenható Isten képmására lettünk megalkotva. Isten nem teremtett selejtet.

Amikor Mózest kiválasztotta Isten, hogy megszabadítsa Izrael fiait, az első reakciója ez volt: Istenem, ki vagyok én? Istenem, ki fog rám hallgatni? Tudod, hogy én nem vagyok jó szónok? Ezek a kérdések elárulják, hogy Mózes milyen nagy önbizalomhiánnyal küzdött és hogy nem a megfelelő szavakat mondta magában. Mózes életében nem volt olyan személy, aki folyamatosan jó dolgokat mondott volna róla és a jövőjéről. Isten segítségével azonban felülkerekedett a hiányosságain és hitt az Úrnak, aminek meg is lett a gyümölcse. 

Negatív hang helyett felemelő üzenet

A negatív gondolkodásmód a kapcsolatainkra is kihatással van. A negatív hangok a leghangosabbak, de meg kell tanulnunk nem figyelni rájuk. Csak úgy tudunk változtatni, ha új, pozitív, felemelő üzenetre cseréljük le a negatív gondolatokat. Ne azon gondolkodjunk állandóan, hogy mit rontottunk el! Isten azt szeretné, ha jól éreznénk magunkat, olyannak, akinek elegendő az önbizalma, és aki biztonságban érzi magát. Isten már elfordította rólunk a kudarcokat, szégyent. Ő már megtette az ő részét, most rajtunk a sor.

Drága testvérem! Változtasd meg a belső monológodat! Pozitív, felemelő üzenetre cseréld a negatív gondolataidat! Kezdj el helyesen gondolkodni magadról és indítsd a napodat ilyen gondolatokkal: „Isten megbocsátott és helyreállított. Jó terve van velem kapcsolatban. A nehézségeimben velem lesz, ha elesek, ő fölemel. Isten szeme fénye, féltve őrzött kincse vagyok.”

Impresszum

Országos Központi Iroda címe
1068 Budapest VI., Benczúr u. 31. 

Nyitvatartás
Hétfőtől csütörtökig: 9–16 óráig
Személyes találkozáshoz fontos az időpont előzetes egyeztetése.

Telefonszámok
(+36) 1/352-9993
(+36) 1/343-0618
(+36) 20/886-0000 (baptifon)

Fax: (+36) 1/352-9707/103

E-mail
baptist@baptist.hu

Az egyház adószáma
19818513-2-42 

További adatok (számlaszám...)